De Panda laat waarde van groep 2-3 zien

Waarom obs De Panda een groep 2-3 heeft, staat uitgebreid beschreven in Het Onderwijsblad van maart 2018. ,,We merken al jaren dat kinderen soms moeite hebben (…) met de overgang naar groep 3, waar het accent toch meer op het ‘schoolse’ leren ligt,’’ zegt leerkracht Sarina Vergunst van groep 2-3 op De Panda.

Met een goede doorstroom van kleuters is de laatste jaren veel ervaring op gedaan. SPO-scholen gaan er op verschillende manieren mee om, passend bij het karakter van de eigen school en de wijk.

Sommige scholen kiezen voor samenvoeging van groep 2 en 3, zoals De Panda in Kanaleneiland. Ook de Margrietschool in Zuilen heeft een groep 2-3.

De Klimroos in Leidsche Rijn werkt met fasenonderwijs: hier zit de tweede helft van groep 2 (fase 4) samen met de eerste helft van groep 3 (fase 5) in fase 4/5.  Zowel fase 4 als fase 5 volgen kinderen de instructie van het leren lezen en rekenen. Daarnaast hebben alle kinderen veel gelegenheid om te spelen. Wie in lees- en rekenontwikkeling verder is, wordt zo goed uitgedaagd.

Veel SPO-scholen kiezen ervoor de onderzoekende, ontdekkende en speelse leerhouding die kleine kinderen van nature hebben, bewust te blijven stimuleren in de hogere groepen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op obs Voordorp in groep 3 tot en met 8.

Geplaatst in Nieuws.