De Koekoek werkt samen met zusterschool in Gambia aan duurzaam project

De Koekoek werkt samen met zusterschool in Gambia aan duurzaam project

In het westen van Gambia, in het dorpje Aljamdu, staat een klein kleuterschooltje. Dit is niet zomaar een kleuterschool maar sinds vorig jaar de zusterschool van De Koekoek. Samen werken zij aan een uniek en duurzaam project.

Mirthe van der Meulen is leerkracht op De Koekoek en initiatiefnemer van het project. Gepassioneerd vertelt zij: “Toen ik op mijn 19e ging reizen door Gambia, bezocht ik de middelbare school waar mijn moeder als leerkracht al intensief contact mee had. Ik verloor mijn hart echter aan het kleuterschooltje verderop. De school was in slechte staat, met een gebrek aan middelen en kansen voor de kinderen. Ik had mezelf beloofd dat ik ooit iets voor hen ging betekenen”.

Ontroerend project dat door de hele school omarmd wordt

Vorig jaar startte Mirthe ‘project Gambia’ tijdens het blok ‘We dragen een steentje bij’ van de burgerschapsonderwijsmethode ‘Vreedzaam’. Aan de hand van persoonlijke verhalen en foto’s gaf ze in iedere klas een presentatie over de kleuterschool in Aljamdu. Terwijl de kinderen aan haar lippen hingen, vertelde ze over de verschillen maar benadrukte ze vooral alle gelijkenissen. Het project werd met enthousiasme omarmd in de school en er werd door verschillende acties een mooi bedrag opgehaald. “Ook dit jaar gingen de leerlingen weer volop aan de slag.”  Vertelt Mirthe. “Ze bedachten zelf allerlei creatieve inzamelingsacties. Passend bij de verschillende thema’s van het afgelopen semester werd er een grote sponsorloop onder de groepen 3 tot en met 6 georganiseerd. Zo renden de kinderen uit de middenbouw vanuit het thema ‘Jong en oud’ samen met hun (groot)ouders het geld bijeen. Groep 7 en 8 haakte hierop aan door die dag hapjes en drankjes te verkopen. Zelfs de oudercommissie ging aan de slag. Zij organiseerde een geweldig benefietfestival met onder andere een Silent Disco, marktkraampjes en speciale acts van ouders & kinderen”. Al deze inzet werd beloond want er werd maar liefst € 13.600,- opgehaald! Mirthe vervolgt: “Ik ben ontzettend dankbaar voor alle ouders en kinderen die met zoveel liefde en enthousiasme hebben bijgedragen aan dit project. Het is enorm hartverwarmend om te zien. Ik hoop dat de kinderen hierdoor zien dat we samen de wereld een beetje mooier kunnen maken, en ons verbonden met elkaar mogen voelen”.

Circulair project

Het bedrag zal worden gebruikt om onder andere schrijfmateriaal aan te schaffen en de kleuterjuffen een salaris geven, zaken die al jarenlang ontbreken. Daarnaast zal het geld ook besteed worden aan prentenboeken, een rijstmachine, het opvrolijken van het schoolplein en, heel belangrijk, de uitbreiding van de lokale moestuin. De moestuin is een cruciaal onderdeel van het project waar veel gezinnen in het dorp van afhankelijk zijn. Door de moestuin te vergroten en te verbeteren, kan er hopelijk meer voedsel verbouwd en verkocht worden wat weer deels geïnvesteerd kan worden in de school. Zo ontstaat er een duurzame cyclus van ontwikkeling en zelfvoorziening.

Vliegen naar Gambia

Mirthe zorgt er persoonlijk voor dat het geld goed terecht komt want komende zaterdag vliegt ze met vijf andere collega’s naar Gambia! “Om de leerlingen onderdeel te laten zijn van de reis, gaan we alles filmen. Ze konden van tevoren vragen stellen die we zullen beantwoorden als we daar zijn zodat we ook direct kunnen laten zien hoe iets werkt of eruitziet. Daarnaast heeft groep 7 en 8 de afgelopen weken brieven geschreven in het Engels waarin ze zichzelf voorstellen en vragen stellen aan de leerlingen in Aljamdu. Die zullen we daar overhandigen en de brieven van de Gambiaanse leerlingen weer mee naar Nederland nemen.”

Mirthe vervolgt: “Het is op verschillende vlakken een enorm leerzaam project dat we hopelijk de komende jaren voort kunnen zetten.” Mocht je ook interesse hebben om samen met je school mee te doen. Stuur dan een berichtje naar Mirthe: mirthe.vandermeulen@spoutrecht.nl

De Koekoek werkt samen met zusterschool in Gambia aan duurzaam project

Geplaatst in Nieuws.