De Koekoek terug op het nest

De Koekoek is donderdag 12 januari officieel heropend door de wethouder van onderwijs, na een ingrijpende verbouwing. Het gebouw is nu geschikt als kindcentrum.

Directeur John Jansen: ,,We werken nu al bijna vier jaar intensief samen met Ludens Kinderopvang en Spelenderwijs Utrecht. Hier draait het om vijf O’s: onderwijs, opvang, ontwikkeling, opvoeding en ontspanning. We ontwikkelden een gezamenlijke visie en merkten gaandeweg dat we andersoortige ruimtes nodig hebben om een kindcentrum te realiseren.”

Bouwvakkers betrokken de uit 1903 daterende school in juli. Vlak voor de kerstvakantie keerden de leerlingen terug van hun tijdelijke locatie aan de Singeldwarsstraat. Voor het ontwerp van De Koekoek werd inspiratie opgedaan bij andere kindcentra. Er is gebrainstormd met medewerkers, leerkrachten en de leerlingen van groep 8. Ook de medezeggenschapraad is betrokken. Met alle ideeën ging de architect aan de slag. Een bijzondere klus, want de school is ook een monument.

School met een hart
John Jansen is enthousiast over het resultaat: ,,De historische gangenstructuur van de school is hersteld, het gebouw is nu weer compact en overzichtelijk. Het hart van de school ligt rond de centrale trap, hier ontmoeten alle kinderen elkaar, hier spelen ze, hier leren ze van elkaar.’’
,,Vier leslokalen zijn getransformeerd tot open en multifunctionele ruimtes voor crea, mediatheek en vroeg- en voorschoolse educatie. Door glaspuien ontstaan prachtige doorzichten en wordt de school veel opener. De kapverdieping wordt met een nieuwe trap aan het centrale trappenhuis verbonden. Sta je straks op de centrale trap, dan kijk je De Koekoek recht in het hart!”

,,In dit centrale deel heeft ook de naschoolse opvang en de kinderopvang voor 0 tot 4 een plek. Rondom de trap komt een grote keuken, voor bijvoorbeeld kookworkshops. Verder worden er nog andere ruimtes aangepast. Het wordt prachtig! Dit gebouw geeft ons het gevoel de toekomst beter aan te kunnen.’’

Duizend origami vogels
De kinderen zijn afgelopen maandag teruggekeerd op De Koekoek, dat was het begin van een feestelijke week. De officiële opening op donderdag 12 januari werd prachtig aangekleed: in de school hangen duizend origami kraanvogels. De kraanvogel staat symbool voor geluk, eer en trouw. De kinderen hebben deze duizend kraanvogels samen (en met de ouders) gevouwen.

Afgelopen maandag ontvingen alle kinderen en leerkrachten een lootje met hun naam, die in een grote doos werden gestopt. Dinsdag was de trekking: iedereen beloofde een ontbijtje voor de ander te maken. Donderdag begon met dit gezamenlijke ontbijt op school, in pyjama! Rond 10.40 uur werd De Koekoek officieel geopend op het Koekoeksplein, met een openingslied op het Koekoeksplein en met onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp. Hij onthulde het nieuwe adres: voortaan is het Koekoeksplein 1A.

Geplaatst in Nieuws.