Toen de leerlingen vanochtend om kwart over 8 nietsvermoedend hun school binnenkwamen, hoorden zij overal cellomuziek. Op acht plekken in de Prof. Kohnstammschool speelde iemand van Het Cello Octet Amsterdam. ‘De bestorming’ vormde een sfeervol muzikaal begin van een bijzondere schooldag.
Alles staat vandaag in het teken van muziek! Met workshops en kleine en grote concerten. Voor de school staat de ‘Classic Express’, een bus waarin een jonge winnaar van het Christina Concours kleine concerten geeft aan steeds een andere groep kinderen. Een hoofdrol is weggelegd voor rapper-danser Remses: hij wordt door de kinderen op handen gedragen.
Tijdens de celloworkshop van Job en Esther is groep 5A muisstil. Job speelt een paar minuten een melodie op zijn instrument. Dan vraagt hij: ,,Wat voelde je?” De kinderen antwoorden: ,,Ik vind het spannend.” ,,Een beetje alsof er een begrafenis was.” ,,Ik werd een beetje blij.” Ook voelen ze zich ’triest’ en ‘somber’. Cellist Job vertelt: ,,Als ik een beetje verdrietig ben, dan helpt deze muziek om me minder alleen te voelen. Bijzonder, he? We horen dezelfde muziek en we voelen verschillende dingen.”
Dan is het tijd voor de allerlaatste vragen. De interesse in groep 5A is groot, want bijna alle kinderen hebben wel een brandende vraag. Isa: ,,Wanneer ben je begonnen met cello leren spelen?” Job vertelt dat hij 8 jaar oud was. En veel van deze kinderen in groep 5 zijn nu ook 8 jaar. Sam vraagt waarom instrumenten altijd vier snaren hebben. Dat blijkt een misverstand, er zijn zelfs cello’s met één snaar, vertelt Job. Hij laat horen dat hij elke afzonderlijke snaar hoog en laak kan laten klinken. Zo worden de geheimen van de cello ontrafeld voor de leerlingen in groep 5.
Rares Mihailescu is een van de vaste spelers van het Cello Octet. Zij doen al twaalf jaar mee met deze tweejaarlijkse bestorming, oorspronkelijk bedoeld voor Amsterdamse basisscholen in krachtwijken, voorafgaand aan de Cello Biënnale in de hoofdstad. ,,De kinderen daar wisten toen niet wat ze zagen! Het is heel mooi en dankbaar werk,” vertelt hij. ,,Op elke school vind je ene andere sfeer. Nu komen we ook in andere steden en ook op scholen waar al veel aan muziek wordt gedaan. Het programma kan ook die kinderen uitdagen, het zit goed in elkaar.”
De leerlingen van de Prof. Kohnstammschool zijn voorbereid op De Bestorming, zonder dat ze dat wisten. Directeur Marjolein Titshof: ,,Ze ontdekken nu wat ze de afgelopen weken hebben geleerd.” Dat is goed merkbaar tijdens de afsluiting voor de onderbouw. Alle, echt álle kinderen zingen luidkeels mee met de rap van danser/rapper Remses, want ze kennen de tekst uit hun hoofd. En op de achtergrond, spelen de acht cellisten de sterren van de hemel.