‘Als je in de samenleving verschil wilt maken, moet je beginnen bij onderwijs’

Elske Overgoor (51) is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van SPO Utrecht. Zij werkt bij de NS, woont in Utrecht met man en dochter van 16. Hun zoon (18) studeert een jaar in de Verenigde Staten. Toen ze klein waren, zaten de kinderen op Daltonschool Rijnsweerd. ,,Een fijne, warme school. Niet alleen in intellectueel opzicht, maar ook sociaal hebben de kinderen daar veel geleerd.’’

Onderwijskunde

Ze heeft in Nijmegen onderwijskunde gestudeerd. In haar loopbaan spelen opleiden, veranderen en communiceren een belangrijke rol. Een veelzijdige carrière: eerst als partner bij een interactief opleidings- en communicatiebureau, dan als hoofd nieuwe media bij het NOB in Hilversum (de eerste websites bouwen), later als hoofd nieuwe media bij ING Bank Nederland en vervolgens internationaal (internet als distributiekanaal, e-learning uitrollen in Azië en de VS, veel reizen). Later werd ze COO Corporate Communications van ING Groep en ING Bank en hield ze zich ook bezig met reorganiseren.

Zilveren leeuwtje

,,Ik kreeg een zilveren leeuwtje aan een zilveren kettinkje en een bos bloemen, na tien jaar ING. Toen realiseerde ik me: ‘Oh, al tien jaar! Nu is het echt tijd om iets anders te gaan doen’. Uiteindelijk besloot ik te vertrekken voor ik een andere baan had. Dat was een goede beslissing. Ik wilde eerst nadenken over wat ik echt belangrijk vind.’’

En? Wat vind je echt belangrijk?

 ,,Ik realiseerde me dat ik graag zorg dat mensen zich optimaal kunnen ontwikkelen, zodat ze verder komen. Ik vind het fijn om met een kleine groep mensen veranderingen teweeg te brengen. En ik wilde meer maatschappelijk betrokken zijn.’’

,,Ik kwam vier jaar geleden bij NS terecht. Ik werd programmadirecteur van een veranderprogramma waarmee NS zijn prestaties verder wil verbeteren, door meer resultaatgericht te werken. Dit doe ik graag: teams begeleiden, de organisatie helpen verbeteren, systemen versimpelen. Zowel de harde als de zachte kant begeleiden. We doen dit met een team van tien mensen en ik vind het superleuk.’’

Waarom koos je voor de RvT van SPO Utrecht?

,,Om meer maatschappelijk betrokken te zijn, heb ik bij Universiteit Nyenrode de ‘commissarissen cyclus’ gedaan. Ik dacht altijd, als de kinderen iets groter zijn en er komt iets met onderwijs, dan pak ik dat aan. Want als je in de samenleving verschil wilt maken, moet je beginnen bij onderwijs. In de vacature voor de Raad van Toezicht kwam alles bij elkaar.’’

Wat is je eerste indruk?

,,De RvT van SPO Utrecht is een mooie, diverse club met een open cultuur, waarin mensen elkaar aanvullen. Ik wil de tijd nemen om SPO Utrecht goed te leren kennen. Ben al mee geweest met twee schoolbezoeken, naar De Hoge Raven en de Dr. Bosschool. Ik zie bij SPO Utrecht aandacht voor polarisering in de samenleving, er is ruimte om hierover met elkaar te spreken. En ik merk dat eigenaarschap hier laag in de organisatie wordt gelegd. Dat vind ik belangrijk, dat doe ik ook zo in mijn werk. Tijdens het avondprogramma van de DOPO-tweedaagse was ik blij verrast door de open cultuur onder de directeuren, dat spreekt me echt heel erg aan.’’

Hoe zie je je rol als toezichthouder?

 ,,Ik zal ook écht op mijn handen gaan zitten en vragen stellen! De rol van de RvT als sparringpartner wil ik graag verder invullen. Het is voor SPO Utrecht belangrijk om het goede te behouden en ook vooruit te kijken. Nu zijn er bijvoorbeeld nog voldoende leerlingen, maar straks zal hun aantal dalen. En hoe blijven we zorgen voor voldoende leerkrachten? Ook binnen de RvT moeten we scherp blijven en beweging creëren. Mijn kennis uit het bedrijfsleven komt zo hopelijk maatschappelijk van pas.’’

,,Mijn zoon vroeg ook al: waarom doe je dit, naast je full-time baan? Maatschappelijk betrokken zijn is boeiend. Het voelt hier als een warm bad. Weet je, je kunt ook nóg eens uit eten gaan, maar dit geeft me voldoening. Het is de gedachte om verschil te kunnen maken. Dat is het.’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws.